Minä neulon ja neulon. Neulon siis sitä kaulaliinaa edelleen. Aika hyvässä vauhdissa se loppujen lopuksi on. Kaksinkertainen eli onteloneulos ei ole niitä kaikista neulemalleista nopein, sillä siinä neulotaan vain joka toinen silmukka ja aina oikein. Eli joka kerroksella on omat silmukkansa, jonka ansiosta saadaan yhtäaikaa muodostettua kaksi päällekkäistä kappaletta jotka ovat sitoutuneet toisiinsa. Kuullostaa vaikealta, mutta sitä se ei todellakaan ole (olen aika huono selittäjä, suokaa anteeksi).

Tuossa oikealla olevassa suunniteltujen listassa näkyy ensimmäisenä tasona toteutettu työ neulekoneella. Sain päässäni kekeytyneen idean vihdoin paperille saakka ja sain vielä laskettua kaiken silmukkamääristä lähtien. Nyt sitten vain pitäisi alkaa neulomaan sitä ja toivoa hartaasti että kone päätä alkaa vaikeaksi (tässä vaiheessa on hyvä syyttää konetta, vaikka on hyvin ilmeistä että syy on aina käyttäjässä... :D)

Olen saanut kommentteja! WOw. Olin aika yllättynyt. Kiitosta vain näille rohkeille :) Eräs kommentoijista pyysi kertomaan lisää pedagogisesta tilkkukokoelmastani, ja niin aion tehdä. En olekaan kai kertonut siitä vielä sen kummemin mitään...
Eli kyseessähän oli erääseen kurssiin kuuluva välitehtävä, johon piti liittää 3 virkkaus, 3 neulonta ja 3 erikoislankatekniikka juttua.52841.jpg
Tässä ovat siis kokoamani tilkut. Tuo pieni sydän tilkku tuolla vasemmalla on onteloneulosta.
Seuraavassa on makrameeta, lähinnä tasosolmua ja kaksoistasosolmua. Huomasin muuten kaksoistasosolmun ohjetta katsottuani että tein sen hieman eritavalla kuin ohjeissa, mutta siitä tuli kuitenkin suht. hieno. Ohjeet kaksoistasosolmuun ja tasosolmuun löytyypi täältä (valitse Knoten -> Weberknoten (kaksoistasosolmu) tai Wellenknoten (tasosolmu))
Vieressä sitten köllöttää aurinkopitsiä ja lankakukkia. Molemmat tehdään samalla periaatteella: pahvisen uurretun kiekon ympärille kierretään lankaa tietyssä järjestyksessä ja sitten muodostuneisiin säteisiin pujotetaan lankaa erilaisilla sidoksilla. Lankakukkien ohje löytyy Käspaikasta. Varsinaisessa lankapitsissä on jotain tiukkakierteistä puuvillalankaa ja kukissa 7 veljestä ja Nalle ja Wool.
Ylhäällä aurinkopitsin vieressä on frivolité- eli sukkulapitsiä. Tästähän minä innostuin niin että haaveilen omasta sukkulasta, täytyy nyt yrittää löytää jostain sellaisia... 2 olisi sopivasti, sillä suurimpaan osaan kunnon pitseistä pitää olla kaksi sukkulaa. Lankana on puuvillalanka. Oikeasti työhön kannattaa käyttää tiukkakierteistä merseroitua puuvillalankaa, itselläni on Aida-nimistä virkkauslankaa nro 10.
Frivolitén alapuolella on koukkuaminen. Kokeilin kolmea erilaista pintaa. Koukkuaminen jos mikä on helppoa, se on virkkaamisen ja neulonnan välimuoto. Yhdeltä lempinimeltään se on Idiot stich :D On olemassa erillisiä koukkuamis koukkuja, jotka on virkkuukoukun näköisiä mutta eroavat siinä että ne ovat pitkiä, nuppipäisiä ja tasapaksuja. Mutta tekemiseen riittää hyvin normaali virkkuukoukku (tästä aiheesta tiedän eniten, koska pidin aiheesta esitelmän ja opetin luokkamme koukkuamaan :D). Lankoina Nalle, 7 veljestä ja Isoveli.
Oikealla on sitten neulepitsiä. Ylempi kuvio on nimeltään Goottilainen pitsi ja alempi on kai jokaisen käsityöbloggaajan ja nettiselaajan tuntema Fifi. Goottilaisessa on Viola-puuvillalanka ja Fifissä Nalle.
52847.jpg

Vieressä on sitten haarukkapitsiä. Meni hetki ennen kuin tajusin tämän tekemisen, mutta se on loppujen lopuksi varsin yksinkertaista. Uusimmassa Suuri käsityö-lehdessä muuten on haarukkapitsillä tehty huivi... Lankana onkin sitten Novitan Pop, mikä oli ehkä h i e m a n liian paksua että koko pitsi olisi päässyt oikeuksiinsa. Nallella kokeilemani tilkku oli parempi... miksihän en laittanut sitä tuohon....?
Siinä on sitten vieressä palavirkkausta. Ohjeet ovat kaikki Mary Oljen. Tuo pienin ja alimmainen on muuten Paimentytön peitteestä, ja noista nimenomaisista pyörylöistä virkkasin isoäidilleni sen liinan.
Palojen yläpuolella on sitten kirjovirkkausta. Tuolla samaisella tekniikalla valmistetaan Turkin vöitä, jos joku on sattunut sellaisia jossain näkemään... Työ on aloitettava aina samalta puolelta ja langat kulkevat työn sisällä (kuljetettavat langat ovat koukun yläpuolella, eli noukittava lanka menee kuljetettavien ali). Kuvion saa selkeäksi kun tekee viimeisen vaiheen uudella värillä (toisin sanoen: työ on tehty kiinteillä silmukoilla. Kun tehdään kiinteä silmukka, viedään koukku silmukan läpi ja otetaan lanka koukulle ja vedetään ensin yhden läpi. Tässä vaiheessa mukaan otetaan värilanka: otetaan värilanka koukulle ja vedetään kahden läpi). Lankana Nallea ja Maijaa.
Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä on konttineulos. Käspaikassa on tähän erittäin hyvä ohje, vaikka on kuitenkin hyvä kokeilla sitä ennen kuin rupeaa varsinaista työtä tekemään. Lankana on muuten Novitan Pop.

Näiden tilkkujen ajatuksena on siis herättää ideoita, ja näyttää, että neulonnalla ja virkkaamalla voi tehdä muutakin kuin sitä mitä koulussa varsinaisesti opetetaan. Haluaisin täydentää kokoelmaani neulakintaalla (osaan tekniikan, mutta jokin on pielessä kun tulos ei ole lainkaan sellainen kun pitäisi :S), fransuilla, palmikkoneuleella, helmineuleella (siis lankaan upotetaan helmiä ja ne neulotaan säännöllisin väliajoin).

Tässäpä näin "lyhyesti" tämä tilkkukokoelmani. Kysykää toki jos tahdotte tietää jostain enemmän :)