Tässä on tullut taas opittua uusia asioita käsitöiden osalta. Viime viikolla meillä oli 6 tunnin sessio kasvivärjäyksestä ja värjäsimme ties kuinka paljon lankaa erinäisillä kasveilla. Itse vein paikanpäälle mustikanvarpuja ja hieman sipulin kuoria ja kanervia.206455.jpg
Ja tämmöisiä niistä tuli.Kaikki langat puretettiin aluksi alunalla. Vasemmalla alhaalla on suopursulla värjättyä. Niiden yläpuolella on suopursua muistaakseni kuparivihtriilillä jälkipuretettua. Siinä yläpuolella on sitten sipulinkuorista(tuli aika herkullisia sävyjä kyllä. Langat olivat aika pitkälle 7 veljestä puhtaan valkoista ja luonnonvalkoista. Joukkoon osui myös muutama muu, mutta empä minä ainakaan muista että mitä tytöillä oli mukanaan...). Ylimmäisenä vasemmalla on myös sipulinkuorista, mutta jälkivärjäyksellä.
No tässä oikealla sitten on kanervaa (tuo vihrein kanervalanka oli alunperin tummanharmaa...) ja sen yläpuolella joko kupari tai rautavihtrilli jälkipuretus. Ylimpänä oikealla on sitten ne minun mustikanvarvut. Niille ei nyt tullut tehtyä mitään sen kummempaa jälkikäsittelyä ja harmittaa hieman, kun ei tuo väri nyt mikään kamalan nätti ole minusta...
206456.jpg
Tässä on sitten vielä onnenapilalla (ilmeisesti joku puutarhakasvi...?) värjättyä. Tämä sinimustanharmaa on jälkivärjätty siinä onnenapila-liemessä, johon lisättiin muistaakseni tuomenmarjoja (nyt en muista ihan varmasti olivatko ne tuomenmarjoja, mutta jotain tummia ne oli...).
Harmi sinänsä, että nuo langat jaetaan meidän kurssilaisten kesken, eli tuskin pääsen mitään sen kummempaa noista omista mustikanvarvuistani tekemään. Mutta nyt ainakin tietää miten tämä kaikki tapahtuu.

Teimme tuolla samaisella kurssilla myös reaktiivivärjäystä ja en voi kuin nauraa värjäyserälle, jonka teimme. Kankaat ovat täydellisen laikukkaita... En tosin ole nähnyt niitä nyt kuivaneina, mutta huomenna tuo selviää.

Voisin vielä esitellä pari painanta työtäni tässä. Kurssimme aiheena on luonto, joten tämä ensimmäinen mukailee täysin sitä. Se on tehty sabluunalla ja pigmenttiväreillä (olivat jotain meidän itse sekoittelemiamme...)
206502.jpg
Tämä toinen sitten on vähän "off-topic" painanta. Meillä oli mahdollisuus kokeilla vahaseulapainantaa, sillä suurin osa koulumme seuloista olivat lähes tukkeutuneet, joten pieni vaha ei enää niissä haitannut. Niinpä nappasimme parin luokkalaisen kanssa pensselit käteen ja sivelimme nestemäistä vahaa (älkää kysykö mitä vahaa se oli...) ja tämmöinen kuvio siitä tuli
206505.jpg
Värini olivat jotenkin tummat tuolloin, ja luokkakaverit jo kysyivät että onko minulla jokin hätänä kun niin tummaa laitan... Tavallisesti käytän suhteellisen kirkkaita värejä (kuten ehkä on voinut huomata). En nyt sitten vielä tiedä miten käytän nuo kuviot (niitä on koko kankaan leveydeltä), mutta kirjonnassa ne voisivat olla aika mielenkiintoisia :)