Uusi vuosi kymmen on aloitettu varsin paukkuvissa pakkasissa. Tänään mittarimme näyttää -30'C. "Missasin" edelliset paukkupakkaset olemalla etelässä (eikä sielläkään mikään lämmin ollut, reilu -20 koko viikon), joten tämä on talven ensimmäinen kova pakkanen jonka joudun kohtaamaan. Uloskin pitäisi vielä mennä, mutta onneksi muistin kaapissa olevan untuvatakin. Toin sen Ouluun säilytettyäni sitä vuoden verran Savonlinnassa kellarissa - ja haju oli sen mukainen! Pesin ja rumpukuivasin takin, ja pesutupa tuoksui iloisesti homeelle. Hyh. Eikä haju lähtenyt pesussakaan. Vasta kun takki ulkoili rakkaani parvekkeella pari viikkoa, alkoi haju kadota. Tänään selviää onko se lähtenyt kokonaan. Jos en ennen tunnistanut homeen hajua, nyt tunnistan sen heti. Muutama säilytyksessä ollut takki joutui armotta roskiin kaamean hajun vuoksi.

Mutta palatakseni takaisin paukkupakkasiin, vuoden ensimmäiset työt eivät todellakaan valmistuneet turhaan.


Vasemmalla ystävälleni Jannelle neulotut huovutetut lapaset. Lankana Huopanen Mix, puikot 8 mm. Erikoisuutena aloitin lapaset ylhäältä, että saisin langan hyötykäyttöön. Tein sormille vähän lisäpituutta ja varttakin tuli tavallista enemmän. Omistaja iloitsi uusista lapasistaan viimeistään eilen pyöräiltyään meille ja takaisin -30'C pakkasessa. Olisin saanut lapaset annettua jo ennen uutta vuotta, mutta lapaset vaativat kaksinkertaisen pesun. Tämän vuoksi lapasista tuli todella jämäkät ja sitä myöten paksut. Vaikka Huopanen Mixin väri muuttui kivaksi huopumisen jälkeen, en tiedä käyttäisinkö lankaa uudelleen. Ensinnäkin se värjäsi sormet mustiksi, toisekseen nuo vieressä olevat lapaset todistivat että pesukonehuovutuksella voi saada pehmeääkin aikaan.

Siitä siis aasin siltana oikealla oleviin lapasiin, jotka neuloin itselleni Pirtin kehräämön tutusta hahtuvasta huivin ja hatun kaveriksi. Aioin ensin hyödyntää Ullan ohjetta, mutta uskon puute langan riittävyydestä ja mielestäni varsin tiukasta neuletiheydestä johtuen hyödynsin Ziinan ohjetta ja neuloin lapaseni ylhäältä alas 6 mm puikoilla. Hahtuvaa jäi jäljelle n. 10 cm, eli aika tarkkaan lankavarastoni hupeni 132g. Näillä lapasilla siis aloitan virallisesti lankalaatikon laihdutuksen (lankalaatikko ei tosin vielä tiedä elopainoaan, joka selviää myöhemmin sovittavana ajankohtana eli kun joudun/pääsen takaisin Savonlinnaan). Mutta tykkään ihan hirveästi näistä lapasista! Ovat ihanan pehmeät ja hurjan lämpimät, paikoin jopa liian lämpimät minulle, mutta näissä pakkasissa lämpö ei ole koskaan pahitteeksi.

Huomasin pian edellisen postauksen jälkeen että yksi joululahja ei päässyt kuvatuksi eikä edes kerrotuksi. Tässä siis rakkaani kaulahuivi.


Lankana Viking Balder, n. 200 g, puikot 10 mm. Rakkaani halusi lyhyen ja leveän huivin, joten aloitin yhdellä vyyhdilläni neulomaan. Huivi oli siinä vaiheessa lyhyt ja leveä, mutta kaulan lämmittämiseen siitä ei ollut. Siispä ollessani etelän suunnalla kävin tutustumassa Lankamaailma Nordiaan - ja kaappasin mukaani mm. toisen vyyhdin ko. lankaa. Malli on ihan omasta päästä keksitty, kämppiksen avulla suunniteltu. Hyödynsin siis pudotettuja silmukoita, joista sain aikaan nuo lankalenkit. Mikäli jotakuta kiinnostaa, niin voin antaa ohjeita pudotettujen silmukoiden hyödyntämiseen neuleessa.

Kun lapaset valmistuivat, piti tietenkin saada uutta heti puikoille.


Äitini toi kesällä Tallinnasta lankaa. Olen päässyt hämmästyttämään kavereitani näillä parilla lankakerällä. Aloitin kerän sisältä, ja sieltä paljastuikin ihan muuta väriä kuin päällinen antaa ymmärtää. Tykkään kovasti tästä langasta. Ainoat tiedot, mitä langasta voin antaa, on että pussin mukaan ne on ostettu Kalliver - nimisestä kaupasta Tallinnasta. Puhdasta, varsin karkeaa villaa tuo tuntuu olevan ja varmaan 100 g / kerä. Huivina on tulossa Revontuli, jonka nimesin langan mukaan Revontuli-yllätykseksi. Voipi olla että toisesta kerästä saisi oman huivin, sillä tuossa on nyt neulottuna melkein 2. kaavio ja lankaa riittää ensimmäisestäkin kerästä.

Teinpä muuten tässä pari päivää sitten uuden kirjalöydön kirjakaupan loppuunmyynnistä.


...kai sitä uuden kirjan voi ostaa, jos siinä on ainakin yksi toteutettava neule...? Lisää kuvia kun se yksi ainakin pääsee puikoille.

Sukkamallin valinta on muuten vaikeaa.


Sus' ja Hra Kanerva

Rakkaani veljeltä joululahjaksi saatu käsinukke,  Sus',   taitaa pitää langastani... Olen kuitenkin päättänyt tehdä langasta sukat ja mallin valinta on ollut vaikeaa. Ravelrystä voi käydä vilkuilemassa suosikeistani kaikkia niitä viittätoista sukkamallia joita pohdiskelin. Päädyin lopulta Catnip-sukkiin (ravelry-linkki) ja eilenillalla suomensin ohjeen. Nyt sormeni jo syyhyävät päästä puikoille, mutta seuraavaksi lähden uhmaamaan pakkasta kaupungille.