Kesä on hyvää aikaa kierrellä vähän ympäri Suomea ja niin teimme mekin. Reissumme alkoi varsin pitkällä automatkalla Oulusta Kilpisjärvelle juhannuksen aaton aattona.

Matkalla kävimme myös Norjan puolella Skibotnissa. Rannalta löytyi ihania hioutuneita kiviä ja simpukan kuoria. Romantikkona löysin tietenkin parhaimmat palat rannalta. Hämmästyttävintä oli ehkä se, että kyseessä oli Jäämeren ranta.

Juhannuspäivä oli ihanan aurinkoinen ja lämmin (+20'C) kun kiipesimme Saanalle. Monet portaat tuli kuljettua, eikä oikein jaksettu perille asti. Nyt voikin sitten hyvällä syyllä lähteä uudelleen sinne. Juhannuksen aika oli äärimmäisen hieno aika käydä noin pohjoisessa - ainakin meillä kävi hyvä tuuri: kylmin päivä oli saapumispäivä, jolloin lämmintä oli jotain +5'C. Muuten paistoi aurinko ja oli lämmintä. Mukava oli olla, kun ei ollut sääskiä ja koivuissa vasta hiiren korvat. Oli muuten aika ihanaa istuskella juhannusaattona mökin pihalla, yöttömässä yössä ja paistaa makkaraa kun ainoat äänet olivat lähinnä porojen kavioiden kopse asfalttiin ja kuorma-autojen tööttäykset. Ei yhtä ainokaista hyttystä tai mäkäräistä :D

Juhannuskäsityönä mukana oli sukat. Nämä sukat eivät ehkä näytä erikoisilta, mutta koko näiden sukkien neulomisen ajan otin aikaa. Aikaa otin aina, kun neuloin - myös silloin kun kokeilin tai mietin, mitä tekisin. Lankana Katia Olé socks tribu, puikot 2.5mm, sukan koko noin 39, lankaa meni 52 g. Ja aikaa sukkien neulomiseen meni yhteensä 15 tuntia, 46 minuuttia. Tässä ajassa on myös päättelyyn mennyt aika. Yhteen sukkaan aikaa meni noin 7 tuntia ja 45 minuuttia. Parissa päivässä pitäisi siis tämän kokoiset sukat saada tehdyksi. Miksi otin aikaa? Siksi, että voisin ehkä yrittää miettiä työlleni tuntipalkan. Olen hirveän huono miettimään työlleni hintoja, sillä teen jonkun verran tilauksesta juttuja. 

Kuulostelujen mukaan itse-tehdyistä villasukista pyydetään 15-20€ / pari, mikä tarkoittaisi että jos pyytäisin sukistani 20€, tuntipalkkani olisi n. 1€ - lankaan menisi noin 4,30€. Täytyy tietenkin huomata, että tuosta langasta tulee keveästi vielä toisetkin sukat. Sitä vaan miettii, että mikä on lopulta itse-tehdyn käsityön arvo. Toisaalta, kun itse en sukilla tienaa kuin silloin tällöin taskurahaa niin 15€ on jo ihan hyvä raha parista. Mutta onko oman käsityön tuntipalkan laskeminen lopulta itsetarkoitus? 

Kilpisjärveltä matkasimme juhannuksen jälkeen takaisin Ouluun ja sieltä Ylikiiminkiin, jossa tein parin päivän työn lähes 150-vuotiaiden kangaspuiden ääressä. Mutta niistä juttua sitten myöhemmin (kuvat jäivät ottamatta @:)).