Heinäkuulla törmäsin sattumoisin värttinääni ja rupesin pohtimaan sitä ihanaa Syysasteri-villaa, jonka ostin Turun keskiaikamarkkinoilta. Ei sitä nyt viitsi heti ruveta kehräämään, kun kokemusta on varsin vähän. Edellisestä kehräyksestä syntyi kerrattuna 32 m lankaa.

sini2-normal.jpgsini3-normal.jpg

Lanka on ihanan epätasaista, mutta sieluni silmin näin ohuen ohuen sukkalangan. Syysasterin värissä tietenkin. Siispä villalaatikolle katsomaan, mitä sieltä löytyisi.

Löytyi ahvenanmaalaista (?) harmaata villatopsia ja siispä värttinä pyörimään. Kertauksen myötä syntyi noin 170 m lankaa (Tex 553) 94 g,

harmaja2-normal.jpgharmaja1-normal.jpg

Langan paksuus alkoi jo mukavasti vakiintua, joskin alemmassa kuvassa oikealla oleva on selvästi ensimmäinen osa ja vasemman puolimmainen se viimeinen osa villasta. Lopputulos on varsin miellyttävä, paksuus siis ehkä hieman 7 veljestä paksumpaa. 

Ja kun alkuun oli päästy, niin pitihän sitä nyt jatkaa. Villalaatikosta löytyi myös valkoista lampaan villaa, jonka päätin hetken mielijohteesta värjätä Kool Aidilla. Villa olisi pitänyt ehkä pestä paremmin kuin mitä sen tein, ja lopputulos tuo mieleeni 80-luvun... Tällä kertaa metrejä tuli kertauksen jälkeen 210, painoa 100g. Eli päästiin jo 7 veljeksen ja Nallen välimaastoon. 

80s2-normal.jpg80s3-normal.jpg

Tässäkin langassa oli eroja paksuudessa, mutta eniten ongelmia tuli kuitenkin kertaamisen kanssa. Vasemmanpuolimmaisen vyyhdin langassa näkyy, että kertauskierre oli paikoin aika heikkoa. Telkkaria katsellessa tahtoi unohtua että mihinkäs suuntaan sitä värttinää pitikään pyörittää... Lanka ei ainakaan nyt tunnu ylikierteiseltä, paikoin tuntui että kertaamattomaan lankaan olisi voinut saada enemmänkin kierrettä. Ja välillä tuli tuskailtua kovasti sitä, että lanka katkeili vähän väliä. Ukko hermostui kun värttinä rupesi tippumaan lattialle juuri kun oli rentoutunut edellisen säikähdyksen jälkeen. Onneksi keksin laittaa viltin lattialle, niin säästyi lattia ja ukko-kullan hermot.

Tulipa sitten ihan hirmuinen hinku saada oma rukki. Vanhempieni mökillä on rukki, mutta totesin jo jossain välissä sen olevan jotenkin rikki. Nyt kun kuitenkin lueskelin enemmän rukeista, tulin huomanneeksi asioita joita en tuolloin tiennyt. Kova olis hinku päästä sitä rukkia nyt katsomaan, että miten se nyöri pitäisi siihen laittaa. Olisihan se aika makeaa päästä kehräämään mummin rukilla, kun jo kangaspuut olen saanut. Täytyy tunnustaa, että olen jo pitkään harmitellut sitä, että mummi ei ehtinyt opettaa minulle käsitöitä. Isäni kertomien tarinoiden mukaan mummi oli kylän parhaita käsityöntekijöitä... En tiedä onko taipumus käsitöiden tekemiseen perinnöllistä, mutta ainakin tahtoisin ajatella niin ja ajatella että mummi voisi olla minusta edes vähän ylpeä :)