Olin neljä viikkoa seurakuntaharjoittelussa Kalajoella. Pääsin tekemään aika paljon kaikkea kädentaitoihin liittyvää, ja näkyvin osa olivat rukoushelmet. Ohjaajani kanssa ideoimme styrox-palloista helmet, joita voisi käyttää hartauksissa tai opetuksessa ja jotka voisi laittaa taulullekin magneetin avulla.

Siispä nappasimme askartelutarvikkeista mukaan kolmea eri kokoista styrox-palloa sekä styrox-munia, sopivan väriset villat ja huovutusneulat. Nuortenillassa halkaisimme pallot ja munat sahalla ja huovutimme yhdessä nuorten kanssa helmiä.

helmet1-normal.jpg

Helmiäisen sävyä helmiin tein huovuttamalla villan sekaan puuvilla-viskoosi-lankaa. Kuvassa vain ei tahdo näkyä tuo helmiäisen sävy...

helmet2-normal.jpg

helmet3-normal.jpg

Helmissa näkyy hieman styrox-murua ja koetin märkähuovuttaa yhtä helmeä. Mietin kuinka styrox kestäisi veden, joten jätin märkähuovutuksen tekemättä. Kuulin myöhemmin ystävältäni, että märkähuovutus onnistuu ihan hyvin, joskin huovuttamisessa on käytettävä enemmän "lumipallo-tekniikkaa" eli villa pitää ennemmin "paukuttaa" kiinni kuin hieroa. Neulalla huovuttaminen varmasti helpottaa märkähuovutusta tässäkin tapauksessa...

Valmiisiin helmiin tuli pohjaan kuumaliimalla magneetit. Parasta olisi ollut jättää osa helmen pohjasta huovuttamatta, sillä magneetti tarttui paremmin styroxiin kuin villaan.

Harmitti hieman jättää nämä seurakunnan käyttöön. Täytynee tehdä joskus omat...