Joo-o, koko ajan olen neulonut jotain sukkasatoon sopivaa. On vain ollut kovin hidasta tuo toiminta, kun aika ohuilla langoilla on tullut tehtyä. Ohuimmat sukat ovat vielä hieman kesken, mutta yritys on ainakin kova. Tai no, olen saanut muutamia tilauksia jotka eivät ole mitenkään sukkasatoon liittyviä ja tietenkin niitäkin jo kovasti kysellään... :) Nyt vielä hankin käsityömessuilta uutta tekemistä, niin sekin vähän hidastaa sukkien tekemistä. Mutta niistä käsityömessun antimista laitan lisää myöhemmin, eli kun niitä rupean työstämään.

Nyt niihin valmistuneisiin. Seuraavien sukkien syntytarina on Aale Tynnin alla oleva runo, jonka kuulin pari vuotta sitten laulettuna Savonlinnassa yhtyelaulukurssin aikaan.

 

Mustia lampaita pestään 
purossa päivittäin, 
sillä maailman keisari itse 
on julistanut näin 
- rannalla korkealla - :

”Joka mustista lampaistani 
saa villan valkean, 
hän on perivä valtakunnan 
ja naiva prinsessan” 
- rannalla korkealla - :

Sama juttu Pekingissä 
kuin Madridissakin, 
tämä laulu on Lontoon laulu 
ja laulu Berliinin 
- rannalla korkealla - :

Ja kaikki mustat lampaat 
puron varteen ajettiin, 
minä hankasin yötä päivää 
itseni väsyksiin 
- rannalla korkealla - :

Ja nöyrästi musta lauma 
pesuun alistui, 
ja paljon mustaa villaa 
pois puroa pitkin ui 
- rannalla korkealla - :

Vain yksi päätänsä nosti 
ja asetti kysymyksen : 
”Miksi on mustan lampaan 
oltava valkoinen?” 
- rannalla korkealla - :

Minusta rupesi tuntumaan että siinä meni niin paljon hyvää mustaa villaa hukkaan, että nyt pitää saada mustaa villaa. Onneksi tuon yhtelaulukurssin aikana oli Savonlinnassa eräät markkinat, jossa myytiin paikallisia villalankoja. Ja sieltä löytyi mustan lampaan villaa, josta vihdoin neuloin itselleni sukat.

Käytin 3 mm puikkoja ja neuloin varpaasta ylös, ranskalaisella kantapäällä. Kärjestä ei tullut ihan niin kaunis kuin olisin halunnut, joten sitä täytyy vielä harjoitella... Lisäksi käyttämäni päättely on ihan liian tiukka ja sukkien pukemisen helpottamiseksi käänsin varret kaksinkerroin. Nämä sukat tuskin kestävät kovaa käyttöä, joten menevät varmaan unisukiksi. Lankaa jäi vähän ylikin, niin voi sitten paikkailla tarpeen vaatiessa. Olisin neulonut ompelulankavahvistuksen sukkien pohjaan, mutta ompelulangat olivat väärässä paikassa neulojaan nähden...

Toiset valmistuneet sukkasadon tuotteet ovat vauvantossut.

Tein ensin ihan toisella ohjeella tossuja, mutta kun ryhdyin kokoamaan mallia, ei se ollutkaan niin kiva. Siispä purin ja tein uudet. Nämä tossut ovat kahden ohjeen muunnos. Käden taidot - sarjasta otin silmukkamäärät, mutta ohjeen pohja oli äärimmäisen epäselvä ja käytin FiinaNeuleen hyväksihavaittua pohjakavennusta. En nyt sitten tiedä että onko nuo liian isot vastasyntyneelle. Nämä ovat menossa ystävän vauvalle, jonka laskettu aika on marraskuun lopulla. Koristelut tulevat sitten jälkeenpäin kun nähdään että kumpi sieltä sitten tulee :) Lankana Wool, puikot 3 mm. Tajusin ensimmäisen takasauman ommeltuani, että sen olisi voinut kyllä hoitaa toisin ettei tuo sauma nyt näkyisi tympeästi tossun oikealle puolelle... mutta en jaksanut enää purkaa. Mitähän hauskaa sitä sitten keksisi ensimmäiselle ystävän vaaville?

Perjantaina postiluukusta putkahti Novitan uusin lehti ja siinä sivussa myös sukka-lehti. Enpä muista milloin olisin viimeksi ollut niin innostunut Novitan ohjeista, kuin sitä sukkalehteä katsoessani. Parit sukat lähtevät kyllä vielä toteutukseen, ehkäpä pukin konttiinkin.

Aurinkoisia syyspäiviä kaikille!