Vuonna 2001 aloitin koulussa tilkkutäkin tulevalle ensimmäiselle veljenpojalle. Eipä sitä mistään oikein mitään tiennyt ja näin jälkeen päin ihmettelen miksei opettaja antanut mitään vinkkejä, sillä hirsimökeistäni tuli vinoja kuin mitkä. Vuosia tuo tilkkutäkin tekele on ollut mielessä, ja Savonlinnan opintojen aikana se koki melkoisen muodonmuutoksen erään tilkkutaiteilijan vinkkaamana. Itse tilkuista ei vielä oikein saisi kokonaista peittoa, joten ryhdyin toteuttamaan oikeilla välineillä niin sanotusti lisäblokkeja tuota peittoa varten. 

eka7.jpg

Ylivieskassa ollessa koetin sitten lopulta laittaa blokkeja yhteen. Tuo veljenpojan tilkkutäkin jäänteet eivät ihan istuneet peittoon, mutta blokeista löytyi kivoja muita blokkeja, jotka lopulta päätin yhdistää peitoksi. Ajatus taisi olla, että tässäpä sitten seuraavalle kummipojalle/-tytölle peitto.

No, nyt tuo peitto on valmis ja tuntuu, että peitto jäänee omaan käyttöön sitten joskus. En kehtaa antaa sitä eteenpäin, sen verran itse ainakin näen kaikki vinoutumat ja tikkauksen virheet. Voipahan nyt sitten kehuskella edes vähän että olen tehnyt tilkkupeiton. Tämä on siis "Eka".

eka5.jpg

Mitä tästä peitosta opin? Ainakin sen, että tikkausta ei kannata tehdä liian tiheäksi. (Täkki oli hyvän aikaa häpeämässä, kun tein liian tiheät tikkaukset. Lopulta päätin purkaa ne). Ainakin sen, että tämä jos mikä on sitä millintarkkaa työtä (mitä tavallisesti inhoan, mutta jostain syystä haluaisin tehdä lisää tilkkuja!). Ainakin sen, että kannattaa valita samantyyppisiä kankaita (osa kankaista joustaa, osa ei). Ainakin sen, että paras tikkaus syntyisi varmasti tikkaamalla blokki kerrallaan ennen kuin täkin kasaa. (Muutenkin opin parhaan tikkaustekniikan vasta kun suurin osa työstä oli tikattu, enkä halunnut purkaa tikkausta toiseen kertaan...). Ainakin sen, että jos tikkaa osan blokeista käsin, niin kannattaa hankkia kunnon käsintikkauslanka. (Konekirjontalanka kuluu puhki alta aikayksikön).

eka4.jpg

Sen verran taas tilkkukärpänen puraisi, että täytyy hankkia kunnon vehkeet ja ompelukoneeseen vapaatikkausjalka. Ehkäpä se veljenpojan tilkkutäkkikin tulee joskus valmiiksi :D

eka1.jpg