Keväällä 2011 kävin vaatetusalan artesaanikoulutuksen pääsykokeissa, jossa yksi tehtävä oli ns. turkkilainen matto. Kokeen jälkeen löysin muutaman ohjeen tuohon mattoon, joka onkin yksi iso osmonsolmu, mutta ohjeet olivat monimutkaisempia kuin tuo pääsykokeessa tekemäni. Siispä omaa ohjetta kehiin. 

 

Turkkilainen matto

Tarvikkeet: 3,6 m nyöriä, paksua narua, trikookudetta... (Trikookuteella matosta  tulee n. 13 cm pitkä. Esim. sisal-narulla tulee aavistuksen suurempi)                

                   sakset

                  neula ja ompelulankaa

1. Tee narun keskelle löysä solmun alku. Huomaa, että vasen puoli menee lenkin alta ja oikea päästä.

2. Venytä solmua ylemmän kuvan nuolien kohdalta, niin että saat alakuvassa olevan mallin.

3. Käännä molemmat muodostuneet lenkit vasemmalle.

4. Nosta vasemman puoleinen käännetty lenkki oikean yli.

5. Pujota oikealla oleva langan pää kuvan mukaisesti eli yhden langan ali, kahden päältä ja yhden alta. Pujota sen jälkeen vasemmalta kuvan mukaisesti.

6. Tästä alkaa itse pujottelu: aloita nyt vasemmalla olevalla langalla ja ryhdy pujottamaan oikeanpuolimmaisen langan reittiä. Jatka pujottamista niin kauan että lanka loppuu ja jatka sitten toisella langalla. Kerroksia työhön tulee 3, joten jossain vaiheessa lankoja on hyvä kiristää vaikkapa lanka kerrallaan. Ompele lankojen päät maton sisälle.

Valmis turkkilainen matto.

Samalla innostuin eräästä toisesta pujottelusta, jonka löysin Käden taidot - kirjasarjan osasta. 

 

 

Pannun alusta

 

Tarvitset: 5 m narua, nyöriä, trikookudetta... (valmiista työstä tulee trikookuteella halkaisijaltaan n. 13 cm)

1. Piirrä paperille kaksi 10 x 10 cm neliötä kulmittain (alkuperäisessä 7-8 cm neliöitä, lankana oli paksu sisalnaru tai paksu paperinaru) ja leikkaa syntynyt kuvio irti. Merkitse kuvion kulmiin numerot ja aseta tasaiselle alustalle, johon voi kiinnittää neuloja. Esimerkiksi kangassohva, patja tai muu pingotusalusta toimii hyvin. Kiinnitä jokaisen kuvion kulmaan nuppineula.

2. Ota langan keskikohta ja kiinnitä se erillisellä neulalla tai nro 1 neulalla alustaan. Työskentely aloitetaan puolikkaalla langalla. Pujota lankaa numerojärjestyksessä neulalta toiselle, kunnes pääset neulalle 6.

 

3. Neulasta 6. eteenpäin pujota lanka ensin yhden langan yli, sitten yhden langan ali. Jatka neuloille 7., 8. ja 1. Kiristä varoen

 

4. Lähde pujottamaan uutta kierrosta edellisen kerroksen sisäpuolelle samalla tavalla. Neulan 3. jälkeen voit irrottaa työn neuloilta ja jatkaa pujottamista tasaisella alustalla. Pujottele niin kauan että käyttämäsi lanka loppuu ja lähde jatkamaan toisella päällä edellisten kerrosten ulkopuolelle.

5. Pujottele neljä kerrosta. Voit varovasti kiristää kuteita, jos kerrokset eivät muuten riitä. Lopeta kuteet samalle kohtaa ja kiinnitä varoen neulalla ja langalla alusen toiselle puolelle.

 

 

Mahdolliset kysymykset voi kysyä kommenteissa tai sähköpostitse (tiinatuuli (a) yahoo . com).