Olen kyllä tiennyt, että nokkosesta voi kehrätä lankaa, kunhan sen on käsitellyt pellavan tavoin. Käydessäni Englannissa eräässä ekologisessa kylässä, paikan isäntä näytti, kuinka nokkosen kuidusta voi punoa nyöriä varsin yksinkertaisesti. Seuraavaksi kuvalliset ohjeet nokkosnyöristä.

I do know that you can spin yarn from nettles, as long as it is treated like linen. When I visited England in an ecological village, the host of the place  showed ushow to do nettle braid quite simply. Next, illustrated instructions of nettle braid

P1010775-231-normal.jpg

Ensiksi tietenkin kerätään nokkosia ja riivitään polttavat lehdet pois - hanskojen kanssa totta kai. Tässä kuvassa kädessäni on nokkosen varsi. Hyvänä apuvälineenä tässä hommassa toimii hanskojen lisäksi pieni puukko.

First, of course, collect nettles and take burning leaves off - with gloves of course. In this picture in my hand there is a nettle stem. A good tool for this whole process works gloves and a small knife.

P1010778-234-normal.jpg

Nokkosen varsi halkaistaan, puukko on hyvä apu solmukohdissa.

Cut the nettle stem half. Use knife.

P1010779-235-normal.jpg

Poistetaan varresta kuori ja puumainen sisus taittamalla varsi poikki ja vetämällä varovasti kuori ja sisus erilleen. Tämä osio oli ehkä vaikein ja parasta on tehdä niinkuin kuvasta ehkä hieman näkee: pidä sisäosasta kiinni peukalolla ja anna etusormen olla kuoren ja sisäosan juuressa. Tekemällä tämänkin oppii parhaiten.

Remove the stem bark and woody core fold in cross-section and gently pulling the peel and pulp separately. This section is perhaps the most difficult and best way to do as you can perhaps see: hold in the internal part of the stick between your thumb and index finger to let the shell and the inner part of the root. 

P1010780-236-normal.jpg

Tässä on irrotettua kuorta.

Here is removed bark.

P1010782-238-normal.jpg

Kuoret kuivataan auringossa muutaman tunnin ajan, ei haittaa vaikka pari päivääkin - nokkoskuitu on kuivanakin hyvin kestävää.

Bark is dried in sunny place for few hours or few days. 

P1010785-241-normal.jpg

Kuorta kannattaa halkaista ohuemmiksi suikaleiksi ja ryhtyä punomaan. Idea on sama kuin langan kertaamisessa: säikeet kierretään samansuuntaisesti ja sen jälkeen kiedotaan yhteen päinvastaiseen suuntaan pyörittämällä. Säikeisiin lisätään kuitua säännöllisesti niin, että minkään kuidun pätkän alku ja loppu pää ei osu samaan kohtaan.

Split bark a little thinner slices and start to twist those thin slices. The idea is the same as repeating the thread: Threads rotated the same direction and then wound together in the opposite direction. Add more fiber during the twisting and make sure that beginnings and ends of the fibers does not hit on the same points.

P1010774-230-normal.jpg

...hyvänä apuvälineenä toimii vaikkapa pöytään lyöty naula jos käsissä pyörittely tuntuu vaikealta. Täällä kuvallinen ohje, joka tosin on selitetty englanniksi.

You can also attach your work in to table. in the link there is a visual pattern of how to do string.

P1010786-242-normal.jpg

Koska kuitu on katkonaista ja sitä joutuu lisäilemään nyöriin, voi hapsottavat päät polttaa pois. Yksinäinen kuitu palaa pois, mutta kierteellä oleva kuitu ei.

Straggy fibers can be burned off. Lonely fibers burn away, but the twisted fibers do not.

 

Sitten herääkin kysymys että mihin nokkosnyöriä voisi käyttää...